Rengöring och underhåll

Underhåll och daglig rengöring

När du har lagt pengar och energi på att bygga ett superfint kök eller badrum är det bra att veta hur du tar hand om det på bästa sätt. På kitchn.se har vi beskrivit hur du sköter skåp, luckor och bänkskivor så att det nya köket eller badrummet håller sig fint i många år framöver. Följ våra enkla råd så slipper du obehagliga överraskningar.

Underhåll av matta folieluckor

För alla våra folieluckor gäller daglig rengöring med diskmedel eller andra vanliga rengöringsmedel, som Ajax eller liknande produkter utan skurmedel och tillsatta färgämnen. Fläckar från färgade vätskor och annat material bör tvättas bort omgående med en urvriden trasa och vanligt rengöringsmedel som inte innehåller skurmedel och färgämnen. Låt inte fläckarna torka in. Vid envisa fläckar kan du använda en varm lösning med brun såpa och en mjuk nagelborste eller en mjuk diskborste. Såpresterna kan tvättas bort med ljummet vatten. Torka torrt med ett tvättskinn. Det går tyvärr inte alltid att ta bort fläckar som har fått torka in för länge.

Underhåll av matta målade luckor

I samband med den dagliga rengöringen räcker det att använda en vanlig trasa eller ett tvättskinn och ljummet vatten. Vi rekommenderar att du torkar torrt med en diskhandduk så att luckorna inte blir strimmiga. För grundligare rengöring rekommenderar vi en mild tvållösning, eventuellt tvålflingor, men inte diskmedel. Även här ska du torka torrt med en diskhandduk eller en torr trasa.

Underhåll av folie och målade högglansluckor

Till den dagliga rengöringen räcker det oftast att torka högglansytorna med en mikrofiberduk. Till envisa fläckar kan du använda en hårt urvriden mikrofibertrasa med lite diskmedel. Torka ytan med en torr trasa efteråt så att den inte blir strimmig. Använd aldrig slipande rengöringsmedel som stålull, skurpulver, nylonsvampar och liknande eftersom det repar den blanka ytan. Vid normal användning av högglansfronter kan det bildas små repor i ytan, men de minimeras om du följer anvisningarna ovan.

Underhåll av melamin- och laminatluckor

Den dagliga rengöringen kan utföras med en urvriden trasa och ljummet tvålvatten. Använd aldrig skurpulver eller annat slipande rengöringsmedel. Till envisa fläckar som inte går bort kan du prova att använda en lösning med vatten och klorin. Men torka noga och lufta ut, eftersom det inte är alla material som tål att komma i kontakt med rengöringsmedel av det här slaget. Behöver laminat- eller melaminluckorna fräschas upp kan du med fördel beställa vår servicesats som får luckorna att se ut som nya igen.

Underhåll av skåp och övriga melaminytor

Du kan rengöra skåp och andra melaminytor med ljummet tvålvatten och en urvriden trasa. Använd aldrig skurpulver eller andra slipande rengöringsmedel. Förekommer det fläckar som inte går bort kan du använda en mild lösning av klorin och vatten. Torka bort det noga och lufta ut.

Underhåll av toppbeslag och gångjärn

Våra toppbeslag och gångjärn kräver inget underhåll, men på sikt rekommenderar vi att du efterjusterar dem eftersom de kan ge sig lite vid användning. När du har justerat dem sitter alla fronter korrekt igen.

Underhåll av tråd- och ståldelar

Med lite ljummet vatten eller en lätt klorinlösning är det lätt att rengöra våra tråd- och ståldelar. Men använd aldrig skurpulver eller andra slipmedel eftersom det kan skada ytan. Kullager, rullhjul och lådhjul kräver endast vanlig rengöring, inget annat underhåll är nödvändigt. Tycker du att de behöver smörjas får du endast använda syrafria smörjmedel. Använd så lite som möjligt så att det inte droppar från rullhjulen och skadar lådorna, golvet, kläderna eller annat.

Underhåll av diskbänkar i stål

Diskbänken i stål blir glänsande ren om du använder vanliga rengöringsmedel och en urvriden trasa eller borste. Förekommer det missfärgningar eller envisa fläckar kan du använda skurpulver eller en motsvarande produkt. I de flesta snabbköp kan du köpa olika typer av underhållsmedel och specialprodukter som får diskbänken att se ut som ny igen.

Underhåll av standardbänkskivor i laminat

Den dagliga rengöringen och underhållet av laminatbänkskivan kan utföras med en trasa och ljummet tvålvatten. Du får inte använda skurpulver eller andra slipande medel, eftersom det repar laminatbänkskivans yta. Förekommer det envisa fläckar som inte försvinner vid vanlig rengöring rekommenderar vi vatten och klorin. Lufta ut väl och torka ytorna noga, så att andra produkter inte tar skada om de kommer i kontakt med det. Behöver skivan fräschas upp kan du med fördel beställa vår servicesats som får bänkskivan att se ut som ny igen.

Underhåll av blanka tvättställ i badrummet

Våra blanka tvättställ i badrummet tål de kemikalier som brukar finnas i en badrumsmiljö. Det är dock viktigt att du tar bort fläckar omgående. Den dagliga rengöringen kan utföras lätt med vatten, en trasa och vanliga rengöringsmedel. Ta bort kalkavlagringar med vanliga kalkborttagningsmedel som ättika. Använd aldrig skurpulver eller kaustiksoda, till exempel avloppsrengöring, till tvättstället eller avloppet eftersom det kan skada tvättställets yta.

Underhåll av matta tvättställ i badrummet

Våra matta tvättställ i badrummet tål de kemikalier som brukar finnas i en badrumsmiljö. Det är dock viktigt att du tar bort fläckar omgående. Den dagliga rengöringen kan utföras lätt med vatten, en trasa och vanliga rengöringsmedel. Ta bort kalkavlagringar med vanliga kalkborttagningsmedel som ättika. Skurpulver kan användas med stor försiktighet på matta ytor, men använd aldrig kaustiksoda, till exempel avloppsrengöring, till tvättstället eller avloppet eftersom det kan skada tvättställets yta.

Kontakta oss på mail@kitchn.se om du har fler frågor om rengöring och underhåll

DANSKÄGD KÖKSPRODUCENT

Kitchn är en dansk köksproducent som tillverkar kök, badrum, garderober, tvättstugor, skjutdörrar och tillbehör i sin egen fabrik. Produkterna från kitchn.se säljs uteslutande genom självständiga återförsäljare i Sverige.

Kitchn prioriterar hög produktkvalitet, utmärkt service och duktiga lokala återförsäljare som känner till kundernas behov och önskemål. Vi satsar inte på dyr tv-reklam - vi ger dig kök, badrum, garderober och mycket användbara tillbehör för alla pengarna.

Support


När du har frågor om produkter - skicka ett mail till oss, eller kontakta din närmaste återförsäljare.